Tietopankki

Linkit ja vinkit karting-harrastajille.


 

Luettavaa

Ajaminen

Kartingin lajisäännöt (AKK Motorsportin sivut)
Jokaisen harrastajan tulisi tuntea ainakin lippumerkit. Kisakuskit osaavat kaikki ajosäännöt vaikka unissaan.

Karting - Ajajan käsikirja (Alfamerin verkkokauppa)
Aloittelijoille ja vähän kokeneemmillekin. 

EvenFlow Kart Driver Coaching (englanninkielinen sivusto)
Lajia tosissaan harrastaville vinkkejä ja ohjeita ajamiseen ja valmentautumiseen. Hyvää aineistoa myös huoltajille ja valmentajille.

Säädöt ja tekniikka

Karting-auton käyttäytyminen ja fysiikan lait (maksuton PDF)
Lajia tosissaan harrastaville ja ammattilaisille, kirjoittaja Jouko Liljeroos Lahden FK-kerhosta. Joukon terveiset lukijoille:
"Ehdoton edellytys ohjeiden hyödyntämiseksi on kuljettaja, joka pystyy ajamaan vähintäin 10 perättäistä ratakierrosta 0,1s sisään. Niiden kierrosten ei kuitenkaan tarvitse olla kovin lähellä rataennätystä. Rataennätystä sivutaan vasta kun auto on saatu oikeisiin säätöihin."

Vegan rengastietoutta
Mitat, kovuustaulukko, suosituspaineet, jne.

Valmentautuminen

AKK-Motorsportin valmennusmateriaaleja. Materiaalit on laadittu pääasiassa yli 12-vuotiaita kuljettajia ajatellen, nuorempiin sovellettaessa tulee käyttää harkintaa.

Valmennus urheilijan tukena
Mitä autourheilijan valmentautuminen on?

Säätäminen ja kommunikointi
Miten autoa kannattaa säätää, miten kuljettajan ja mekaanikon yhteistyö sujuu?

Lihaskuntoharjoituksia rata-autoilijalle
Kuvalliset ohjeet lihaskuntotreeneihin. 

Lihaskuntotestin suoritusohjeet
Valmentajan ohjeet AKK:n valmennusryhmissä käytettyyn lihaskuntotestiin. Useimmat testin liikkeistä voi helposti tehdä kotona ilman erityisvälineitä.

Lihaskuntotestin viitearvoja
Kuljettaja voi verrata tuloksiaan ja arvioida, onko oma fyysinen suorituskyky riittävällä tasolla. 

Rata-autoilijan ruokavalio ja nestetasapaino
Mitä kannattaa syödä ja juoda, jotta ratin ja penkin välissä sijaitseva komponentti pysyy parhaissa mahdollisissa säädöissä?


Karting-kaluston myyjiä

Useimmat myyjät myyvät kaikkia moottoreita, yleistarvikkeita ja ajovarusteita. Uusia runkoja saa yleensä vain runkomerkin virallisilta jälleenmyyjiltä, mutta varaosia ja käytettyjä runkoja kannattaa kysellä muiltakin.


Onko tietopankissa virheitä tai puutteita? Laita viestiä webmasterille jukkapekka.palo@gmail.com


Lippumerkit

Harjoituksissa ja kisoissa käytettävät lippumerkit. Kiitokset Keimolan FK-kerholle oheisen koulutusaineiston käyttöluvasta.

ruutulippu Ruutulippu:
lippu jossa on mustia ja valkoisia ruutuja, tarkoittaa, että kilpailijat saapuvat maaliin (tai harjoitusjakso päättyy). Sitä heilutetaan maalilinjan kohdalla.
sinivalkoinen Sinivalkoinen lippu:
radan avauskierros, kilpailun lähtömerkki.
punainen Punainen lippu:
Kilpailun keskeyttäminen, täydellinen ja ehdoton kilvanajon lopettaminen ja pysähtyminen turvallisesti kilpailun johdon osoittamaan paikkaan.
keltainen Keltainen lippu:
kertoo, että radalla on jokin vaara. Kuljettajien on hidastettava nopeuttaan. Ohittaminen ei ole sallittua seuraavaan lippupisteeseen asti.
kelta/punainen Kelta/punainen lippu:
Keltainen lippu, jossa on punaisia raitoja, puolestaan tarkoittaa, että radassa on liukas kohta esim. öljyn tai veden takia.
sininen Sininen lippu:
tarkoittaa että takaa on tulossa nopeampi auto, joka täytyy päästää ohi. Kilpailun kuluessa lippua näytetään tilanteissa, joissa autoa ohitetaan kierroksella.
valkoinen Valkoinen lippu:
kertoo kuljettajalle että edessä on huomattavasti hitaampi auto.
vihreä Vihreä lippu:
tarkoittaa että rata on taas kunnossa/vapaa. Sen nähtyään kuljettaja saa ajaa taas täysillä.
musta/oranssi Musta/oranssi lippu:
Musta lippu, jossa on 40 cm halkaisijaltaan oleva oranssi kiekko, kertoo kuljettajalle, että hänen autossaan on jokin sellainen mekaaninen tai tekninen vika, joka vaarantaa kuljettajan oman tai muiden turvallisuuden. Kuljettajan pitää pysähtyä ratavarikolle seuraavalla kierroksella. Lipun yhteydessä näytetään kylttiä, jossa lukee auton numero.
Musta lippu:
Lippua näytettäessä on kuskin tultava ratavarikolle kilpailun johdon puhutteluun. Lippua näytetään jonkin rangaistuksen merkkinä. Lipun yhteydessä näytetään kylttiä, jossa lukee auton numero.
Musta/valkoinen lippu:
Varoitus, näytetään kuljettajalle joka syyllistynyt sääntöjen vastaiseen ajamiseen radalla. Lipun yhteydessä näytetään kylttiä, jossa lukee auton numero.